Suplementy diety mogą stanowić doskonały sposób na poprawę parametrów wysiłkowych. Wielokrotnie omawiamy produkty na masę mięśniową, czy też dodatki do treningów osób uprawiających sporty walki. Jak jest w przypadku pływaków? Czy osoby regularnie pływające powinny stosować suplementację? Jakie odżywki warto uwzględnić w diecie pływaka? Odpowiedzi [...]
Choć tak go postrzegamy, smak nie jest w rzeczywistości zmysłem, którego zadanie polega jedynie na dostarczaniu nam wyrafinowanych doznań. Jak każdy zmysł, również smak ułatwia człowiekowi przetrwanie w jego zewnętrznym środowisku. Z jednej strony ostrzega nas przed toksycznymi składnikami żywności, z drugiej zaś wskazuje na obecność w pokarmie [...]
[...] źródłem minerałów, witamin, błonnika i antyoksydantów, więc nawet jeśli ich spożywanie pokryje nasze zapotrzebowanie na energię i makroskładniki, to nabawimy się niebezpiecznych dla zdrowia niedoborów witamin, składników mineralnych oraz narazimy nasz organizm na niekorzystne działanie wolnych rodników. Podsumowanie Pamiętajmy, że wygląd [...]
Już na wstępie odpowiadając na tytułowe pytanie - bez wątpienia TAK, lecz nie każdą! W tej kategorii produktów spożywczych wybór wydaje się nieograniczony, jednak nie każdy z tych produktów jest odpowiedni dla osoby kształtującej swoją sylwetkę. Oczywiście wielu z nas będzie się zastanawiało, czy produkt, który jest dietetyczny, może być [...]
Rodzaj diety ma wpływ na gromadzenie tłuszczu, stan zapalny, ryzyko sercowo-naczyniowe, ryzyko powstania raka, samopoczucie, przyrosty masy mięśniowej, stres oksydacyjny, prognozowaną długość życia, mikrobiom jelitowy, funkcjonowanie układu odpornościowego i nerwowego, a nawet ryzyko odniesienia kontuzji (np. brak kluczowych dla kości i stawów [...]
[...] Zdecydowanie nie powinien on jednak powodować kategorycznego stwierdzenia, że jedząc na plusie, chudnie się. Gdzie należy zatem szukać przyczyny tego stwierdzenia, bo bez wątpienia wiele osób doświadcza podobnego wrażenia…? Gdy znamy już poziom zapotrzebowania - punkt „zero” - podobnie, jak w przypadku każdej innej diety redukcyjnej, [...]
Mówi się, że zimą człowiek składa się z 65% mandarynek. W czasie świąt może nawet przekraczać 70%. Wniosek z tego taki, że bez mandarynek nie jesteśmy w stanie żyć. Tak samo, jak bez wody i tlenu... A tak na poważnie, to skąd się wzięła mandarynka? Jakie ma wartości odżywcze i dlaczego jest taka pyszna? Pomagają zachować prawidłową masę ciała [...]
Badanie American Clearwater Osteoarthritis Study, realizowane od 1988 roku, koncentruje się na wpływie stylu życia na osteoartrozę. Jednym z segmentów tego wieloletniego projektu jest analiza roli witaminy C w kontekście ryzyka i postępu tej choroby stawów. Niektóre z obserwacji opublikowano w Public Health Nutrition. Kolejnymi, obok witaminy C, [...]
Okres po wysiłku fizycznym jest dla organizmu stanem, kiedy następuje wzmożona aktywność metaboliczna, nazywana „oknem anabolicznym”. Jest to czas, w którym to następuje nieco silniejsza odpowiedź hormonalna, wspomagająca kompensowanie składników energetycznych, na potrzeby budulcowe naszego ciała. Oznacza to, że po treningu funkcje anaboliczne [...]
Jeśli istnieje jeden czynnik w życiu, nad którym nie mamy pełnej kontroli, to jest to z pewnością stres. Bez wątpienia stres wywiera negatywny wpływ na zdrowie. Badania wiążą stres emocjonalny z problemami zdrowotnymi, takimi jak nadciśnienie czy zespół jelita drażliwego. Istnieją również przesłanki, by uważać, że stres zwiększa ryzyko [...]
[...] Insulinooporność jest zjawiskiem przejściowym, ograniczonym do kilku pierwszych dni po zabiegu i trwającym do trzech tygodni w przypadku planowych operacji jamy brzusznej bez powikłań. Ten stan metaboliczny jest bardzo podobny do cukrzycy typu II, gdzie wychwyt glukozy przez komórki jest zmniejszony z powodu upośledzenia funkcji transportera [...]
Posiłki w szkole dla wielu aktywnych młodych osób potrafią być problematyczne. Po pierwsze wymagany jest czas na przygotowanie ich w domu, odpowiednie zasoby finansowe lub wsparcie rodziców przy zakupach, oraz umiejętne skomponowanie dań, aby nie powodowały one dyskusji wśród kolegów i koleżanek. Serek wiejski z płatkami owsianymi i pestkami [...]
[...] (także w ramach aromaterapii) może potencjalnie wyostrzyć pamięć, koncentrację i poprawić dobre samopoczucie. Tak więc, gdy następnym razem będziesz mieć ochotę na coś bez kofeiny, co jednocześnie usprawni pracę Twojego mózgu, wówczas rozważ herbatę z rozmarynu, a jest duża szansa, że zauważysz poprawę koncentracji, nastroju oraz gotowość [...]
[...] układ krwionośny, co umożliwia mu dotarcie do komórek docelowych w całym ciele. Oprócz tego w porcji zawarte są solidne dawki witamin z grupy B, które działać mogą zarówno bezpośrednio, jak i w pośredni sposób. Stymulacja kolagenu w organizmie W komórkach ciała peptydy kolagenowe inicjują złożone procesy biologiczne, które stymulują produkcję [...]
[...] Jednak ze względu na to, że większość zawartych węglowodanów to laktoza, nawet spożycie niewielkich ilości suszonej serwatki może skończyć się szybką wizytą w toalecie, bez większych korzyści dla naszego organizmu. Koncentrat vs serwatka Jak więc widzimy w powyższych akapitach, jedyne co mają wspólne oba produkty, to część składowa w [...]
Regeneracja jest nieodzownym elementem naszego nie tylko życia. Bez odpowiedniej regeneracji nasz organizm może doświadczać różnych zaburzeń, czasem prowadzących nawet do śmierci. Odpowiedni wypoczynek jest potrzebny tak naprawdę każdemu z nas, jednak dużo większe zapotrzebowanie na regenerację mają osoby trenujące oraz pracujące fizycznie. [...]
Tran jest wspaniałym, jednakże bardzo niedocenianym suplementem diety w gronie sportowców. Nie tylko wzmacnia organizm i wspomaga procesy myślowe, ale ma również szereg innych bardzo pozytywnych właściwości. Korzyści płynących ze stosowania kwasów omega 3 w naszej diecie, są niezliczone. Jedną z ogromnych zalet, w szczególności dla sportowców jest [...]
[...] nie wiedzą, iż aktywne substancje chemiczne obecne w naturalnym produkcie są tym samym, co syntetyczna wersja środka otrzymana w laboratorium. Z tym, że leki są względnie bezpieczne (wszystko ma jakieś skutki uboczne, bliższe lub dalsze, mocniej lub słabiej zaznaczone), jednak zioła przez swoją złożoność (mieszankę różnych składników) często [...]
[...] Podsumowując Silne mięśnie stabilizujące zwiększają możliwości podnoszenia większych ciężarów bez ryzyka doznania obrażeń. Pomagają również utrzymać prawidłową postawę i zmniejszyć ryzyko napięć mięśniowych i zaburzeń równowagi w rozwoju grup mięśniowych.
Fasola jest popularnym produktem bogatym w białko, który często się pojawia na talerzach wegetarian. Nie ulega też żadnej wątpliwości, że poza białkiem fasola jest bogata w wiele składników odżywczych, a do tego jest niedroga. Jest też źródłem węglowodanów. Podsumowanie Jeżeli nie jesz fasoli czy innych strączków, to namawiamy Cię, by włączyć [...]